DoporučujemeZaložit web nebo e-shop

PF 2015

30.12.2014

Poslední létání v roce, kolem Silvestra, má svoje zvláštní kouzlo. Nejinak tomu bylo i letos,  mráz  -7°C, částečně slunečno a VPD zasypaná sněhem.Sešli jsme se 30.12. dopoledne a dlouho čekali než zmizí mlha nad kopcem. Stalo se tak až odpoledne, rychle jsme připravili sestavu posledních dnů, Sambu, "15" a Vosu a postupně vyrazili do vzduchu. Nahoře  -9°C, naprostý klid a klesání ne větší než  0,5 m/sec, k tomu pěkné pohledy do kraje, prostě nádhera.

Večer proběhlo  v  "C" společné rozloučení se starým rokem.  Trochu jsme si popovídali, pojedli, popili a s přáním všeho nejlepšího do nového roku jsme se v pozdních či ranních hodinách rozešli do svých domovů slavit oficiálního Silvestra.

Několik fotek z akce najdete na  

http://aknm.rajce.idnes.cz/

-FF-

27.12.2014

V sobotu, mezi svátky, jsme se ještě sešli, v poměrně příznivém počasí, s teplotou  kolem - 5°C, slabým větrem a občas nesměle prosvítajícím sluncem. Dopoledne jsme stihli  přesunout stávající "zdravé" prahovky na dráhu 27 a nové položit na dráhu 13.

Přitom jsme pomohli zachránit dceru Kuncových, která se zlomenou nohou  ležela delší dobu u Vysokova bez pomoci.  První odborné ošetření už  provedla přivolaná záchranka.

Mírně unaveni neustálým pobíháním po ploše jsme za poledne v příjemně vytemperované vile s chutí spořádali zbytky svátečních jídel a řízků a ochutnali skvělé cukroví od paní "penzistky"..

Poté bylo nutné překonat touhu "dát si dvacet", což se podařilo, vytáhli jsme  z hangáru Sambu, "15" a Vosu a krátce se prolétli  po blízkém okolí letiště.

Zdařilý den!    

foto:   http://aknm.rajce.idnes.cz/2014-12-27_Mezi_svatky

-FF-

 

20.12.2014-Fifra-

Vytyčení dráhy 

V sobotu za chladného větrného počasí torzo plachtařů vytyčilo nově schválené VPD i novou polohu větrného pytle tak, aby vše splňovalo příslušné předpisy.  Gumy na prahovky jsou od minule nařezány, takže teď nic nebrání jejich rozmístění.

Doufejme, že nenapadne  metr sněhu a že se zase najde několik nadšenců, kteří to příští sobotu provedou!

 

p1010934.jpg

p1010933.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

13.12.2014 Advent na kopci -Fifra-

Hlavní úkol dne, přelet 2 Vosiček na  "500" prohlídku do Jaroměře, jsme zvládli celkem  rychle. Tůča Samba, Pavel S. a Brt ve Vosách a 2 auta VW s potřebnými nástroji a silami na rozložení Vos se brzy sešli na letišti v Jaroměři. Po několika minutách byly trupy a křídla v dílně, připravená na prohlídku.

Po návratu na Vysokov a po dobré  polévce kuchařského mistra Brta se Burdýšek pokoušel využít místní svah. Ostatní se věnovali přípravě předpisového značení VPD.

Krátkým pokusem o nový "zasedací pořádek"  v hangáru jsme sychravý a větrný den ukončili.

http://aknm.rajce.idnes.cz/2014-12-13_Advent_na_kopci/

 

24.11.2014-Brt-

Vážení přátelé, kamarádi,

ještě než vás pohltí předvánoční shon, pozamenejte si dva termíny na kulturně společenské akce, které proběhnou na našem letišti na Vysokově do konce tohoto roku.

Tou první bude vyhodnocení plachtařských výkonů našich borců podle výkonů dosažených v Celostátní plachtařské soutěži 2014. Akce proběhne v sobotu 6. 12. 2014 v odpoledních a věčerních hodinách. Součástí bude i občerstvení, jako obvykle pivo a něco z udírny. Proto vás moc moc prosím, pokud hodláte přijít a jste samozřejmě srdečně zváni,  potvrďte mi na mail seibrt@seznam.cz vaši účast nejpozději do konce listopadu. Jinak nebudete obslouženi cheeky. Příspěvek na občerstvení vybereme na místě.

Druhá akce proběhne 30. 12. 2014, opět v odpoledních, večerních, nočních a ranních hodinách.  Jedná se o již tradiční předsilvestrovské posezení spojené s létáním, hudbou a tancem. Protože si vzal  Pepa Veska za úkol dát dohromady kapelu, potřebujeme do konce listopadu nahlásit vaši účast. Čím více nás prý bude, tím větší bude kapela, akorát harfa a piano se nám do "Céčka" nevejdou. Opět poprosím, napište mi na seibrt@seznam.cz nejpozději do konce listopadu, zda dorazíte, ať může Pepa započít svůj úkol. Předem děkujeme a těšíme se na vás.

 

24.11.2014-Brt-

Předposlední sobotu v listopadu jsme na kopci nezaháleli. Kluci přidělali krycí plechy na vrata hangáru. Ty teď vypadají skutečně sexy a hlavně otevírání do boku místo pracného zalamování je velikým ulehčením, o úspoře tolik důležitého místa na hangárování letadel ani nemluvím. Jako odměnu za dobře vykonanou práci jsme si po obědě naordinovali létání.

 

img_20141122_113503.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ryzák a tentokráte ani "Patnáctka" nezaháleli. Pavel Semerák se na nablýskané Aswéčko rovnou přeškolil, což mu nezávidím, protože láhve, které  za letošní sezónu bude muset odevzdat, se mu už pěkně sčítají. Ve studeném vzduchu nás Samba dokázala vyvlekat do téměř šesti stovek za necelé tři minuty, to když táhla ASW, Ryzák tam byl za čtyři. Cestu dolů nám zpříjemnil mírně nafoukávaný svah, takže jsme se na něm pěkně povozili. I když bude za měsíc Štědrý den, zima se svým příchodem ještě otálí a tak si takovéto poletování rádi zopakujeme. Pár fotek zde:  

http://aknm.rajce.idnes.cz/2014-11-22_Plechy_na_vrata_a_letani_na_svahu/

 

img_20141122_134243a.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

24.11.2014-Brt-

V sobotu 15.11. jsme se rozloučili se žlutým Orlíkem. Asi bude tuhá zima, protože společně se svým majitelem odletěli směrem na jih. Tak snad se v další sezóně dostane do vzduchu  tolikrát, jako u nás na kopci. Kaufi díky, Tvůj Orel létá fakt dobře.

 

img_20141115_140229.jpg

21.11.2014-Brt-

Druhá sezóna bez Ády. S úsměvem na rtu a slzou v oku vzpomínáme !!!

 

dscf5183.jpg

12.11.2014-Brt-

Na Rajče byly doplněny další fotky z Expedice "Společně na vrchol" od Honzy Vebersika. http://aknm.rajce.idnes.cz/2014-10-11_Spolecne_na_vrchol

 

12.11.2014-Brt-

V sobotu jsme na kopci měli velmi milou návštěvu. Přijeli za námi Skautíci z Havlovic a protože byli velmi zvídaví, snažili jsme se jim ukázat naše éra a vysvětlit vše, co je s létáním spjato. Jako poděkování jsme každý dostali tabulku čokolády, za což všem moc děkujeme a těšíme se do budoucna na další setkání. Třeba se někomu z mladých u nás zalíbí natolik, že se z něj stane pilot či pilotka. Fotky zde:

http://aknm.rajce.idnes.cz/2014-11-09_Navsteva_Skautu_z_Havlovic/

 

dscn5019.jpg

12.11.2014-Brt-

Doletná je za námi a vysokovské nebe zavřeno. To ale neznamená konec provozu. Počasí zatím přeje, takže létat budeme, co to půjde. A nejenom létat, ale i zdokonalovat započaté dílo. Na přestavěném hangáru už jsou zavěšena vrata, která už se nezalamují jako dříve, ale odsouvají se do stran. V sobotu se vybourala stará boční zeď, zametlo v hangáru a začalo se dovnitř rovnat vše, co má křídla a plachtu. Na poprvé to není nijak oslňující, ale když pan Lorenc (Tůča) dostane správný kus žvance, určitě ho napadne další vylepšení. Jistě víte, co myslím, historie už nám to několikrát ukázala :-) Další práce budou pokračovat v přístavbě "kůlny" (garáže). Bylo by dobré stihnout zemní práce do zimy, aby si vše stačilo do jara sednout a v dalších letech nás to nezlobilo. Sobotní doletná z důvodu stavebních prací začala poměrně pozdě, ale nakonec jsme stihli všechno vypít i sníst. Klobásky z udírny měly krásnou barvu i chuť a svijanské pivo nezklamalo. Jen počet zúčastněných lidiček mohl být trochu vyšší, ale určitě to napravíme o předsilvestrovském setkání, které jako již tradičně proběhne 30.12.2014. Pár fotek zde:

http://aknm.rajce.idnes.cz/2014-11-9_Zacatek_listopadu_na_kopci/

 

p1010782.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3.11.2014-MIK-

D O L E T N Á

Letošní doletnou budeme mít již tuto sobotu 8.11. na letišti se zahájením již odpoledne a bude spojena s glajchou přístavby spodního hangáru. Co si kdo přinese, tak si také sjede, ale trochu točeného a pár klobásků na místě určitě bude. Krb bude zprovozněn a snad i banjoboys se dostaví. Všechny Aeroklubáky s milým doprovodem srdečně zve Výbor  

 

Stavba hangáru.  

Práce pokračují, někdy zdánlivě pomaleji s klesajícím počtem brigádníků či ubývajícími silami, avšak jindy zase tak rychle, že fotoreportéři ani nestihají pořídit záznam.

 

p1010681.jpg

 

 

 

 

 

 

 

Už se nám pomalu rýsuje vzhled čelní stěny.

22.10.2014 -Brt-

Pár řádků k "Expedici", kterou jsme uskutečnili v Krkonoších o víkendu 10.-12.10.2014. V pátek někteří účastníci vyráží už po obědě na výlet kolem Pomezních bud či Spáleného mlýna, aby se aklimatizovali a natrénovali na sobotní výstup na Sněžku. Večer se všichni slézáme v penzionu U mlýna ve Spáleném mlýně, kde sídlí náš hlavní štáb a jsme zde zároveň ubytováni.

Když už jsem u penziónu U mlýna, nedá mi to nepopsat nejen své dojmy. Už od příjezdu jsme se zde po krátké době cítili jako doma. Pan Malý (majitel) se o nás staral jako o vlastní, nic nebylo problém. A  kuchyně paní Malé, pohádka, hlavně tříchodové večerě, které dali pořádně zabrat i těm největším jedlíkům. U snídaně taková drobnost, jako rozkrojený rohlík, který hned zvýšil pohodu hlavně rodičům s malými dětmi. Penzion je útulně a vkusně vybaven, což není všude samozřejmostí. Ve společenské místnosti umocňoval atmosféru plápolající oheň v krbu. Co mně ale na první pohled upoutalo, je penzion samotný a jeho okolí. Všude pořádek, každá drobnost má své místo, v každém koutku puclák s kvetoucími květinami. Dříví u stěny vzorně srovnané, za penzionem se pasou ovečky, kousek dál hospodářské stavení s králíkárnou. Chloubou všeho nádherná skalka před penzionem a pod ní tekoucí potok. Když svítí sluníčko, tak směřuje celý den své paprsky na místa, kde jsou k relaxování a odpočinku umístěné lavičky.  Inu, všude je zde vidět a cítit péče starostlivých hospodářů a moudrých lidí.

Po slavnostním uvítání (místo chleba se solí myslím dobře posloužila šťopička slivovičky) jsme zasedli k večeři, která jak už jsem psal, neměla chybu. Po té jsme se shromáždili u krbu, Tůča narazil soudek se svijanským Mázem a začal soutežní kvíz na způsob hry Riskuj. První kolo bylo vědomostní, v druhém jsme měli z postupně sestavované mozaiky poznat známou osobnost. Chvíli to trvalo, ale nakonec byl Franta z naší letní polární výpravy rozpoznán. Zvítězili všichni, kdo se zúčastnili. Mezitím Franta objevil v p. Malém svého spolužáka ze střední školy, takže hned bylo o čem povídat. Když jsme dopovídali, trousili jsme se i několik hodin po předepsané večerce na kutě. V sobotu ráno vydatná a pohodová snídaně a pak šup na zastávku busu. Expedice "Společně na vrchol" začíná. Přecpaný autobus, ve kterém odkládáme svá zavazadla a některé děti ochotným spolucestujícím na klín, nás vyveze na Pomezní boudy. Zde ochutnáme buchty, z nově otevřené pekárny, koupíme medové pivko, nahlídneme do galerie, kde je umístěn motor z havarovaného německého letadla a vyrážíme po červené směr Sněžka. Cesta pěkně ubíhá a za chvíli jsme na Jelence, našem základním táboře. Zde se s námi loučí první a zároveň poslední odpadlíci, Kopťáci. Musejí večer zavírat vodu na Rozkoši, což je dost náročný úkon určitě srovnatelný se zavíráním nebe.Následuje první ostřejší výstup. Svorová hora nás důkladně prověří. Já nesu navíc na zádech kočárek, takže si někteří o mně myslí, že už jsem se zbláznil, ale já vím moc dobře, proč se s ním tahám. Odměnou za náročný výstup je nádherný výhled směr "Pomezky" a do Polska. Bohužel, na vrcholu hory se začínají trousit mraky, takže ještě pár výhledů nám umožní Obří hřeben a pak konec. Sněžka, na kterou lanovka nachrlí za pár minut neskutečné množství rádoby turistů, se topí v mraku. Jen když ji zdolávají poslední účastníci naší expedice, já, na chvíli se nebe otevře a zasvítí sluníčko. Asi nějaké znamení. V tu chvíli vidím několik zmrzlíků, jak na nás mávají od lanovky. Takže z focení na vrcholu nebylo nic, pramen Labe jsme zde také nenašli, asi tady fakt nikde není, a tak pomalu sjíždíme lanovkou na Růžovou horu. Někomu se na přestupní stanici nechce vystupovat a tak dva lidičky musíme tahat z lanovky násílím, aby nám neujeli dolů do Pece. Z Růžové hory už jen příjemný sestup s posezením na Růžohorkách, kde si dáváme výborné domácí borůvkové knedlíky, kyselo, plzíňku a další dobroty. Kočárek je konečně pořádně využit, zatím jen malou Betkou, ale možná se k ní někdo přidá. Kousek pod Pomezkami vypověděl pohon našemu jedinnému čtyřnohému kamarádovi Felixovi, takže i on končí tentokrát v šátku své paničky. Za chvíli jsme ve Spáleném mlýně, kde "Expedice" končí. Přežili jsme všichni, s címž se moc nepočítalo, počasí vyšlo, až na ten mrak na Sněžce a dokázali jsme si, že piloti nejsou žádné třasořitky, které dokaží jen sedět v kokpitu svých ořů. Večer odjíždějí vodomilové do bázénu v Jánkách a pivomilové na relax na pokoji. S pivem na nás ohleduplně čekají až do věčeře. Večer opět besedování, věčerka se tentokrát posouvá až do okamžiku, kdy dochází pivo, což byl náš hlavní večerní cíl. V neděli snídaně a pak za krásného slunečného počasí bojovka-hledání pokladu, který je ukryt v lese nedaleko kostelíka. Děti cestou hledají u každého červeného praporku písmena, která jim po sestavení slova napoví, kde a kudy pro poklad. Tůča byl první kdo tajenku vyluštil, ale špatně. Kůň se zlatou hvězdou na čele opravdu k pokladu nevede. Zato ohrada s koněm se zlatou hřívou naše děti směřuje přesně a objevený poklad je jim odměnou. Pak už šupky dupky dolů do mlýna, rozloučení a domů. Pár fotek zde:

aknm.rajce.idnes.cz/2014-10-11_Spolecne_na_vrchol/

aknm.rajce.idnes.cz/2014-10-11_Na_vrchol/#Na_Snezku.jpg 

Všem účastníkům tímto děkuji za super víkend a doufám, že zase něco podobného uskutečníme. Zvláštní poděkování patří paní Malé a panu Malému za to, jak se o nás postarali. Tak někdy zase třeba ve Spáleném mlýně nashledanou,

Brt

 

p1010524.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

20.10.2014-Brt-

Ahoj kamarádi aeroklubáci,
po vydařené akci, při které jsme zdolali Sněžku, jsou v plánu další dvě.

První zatím neodtajním, tou druhou je společný zájezd na vínko.

Program, místo a doprava podobné jako vloni, viz. naše webové stránky:


http://www.akvysokov.cz/clanky/aktuality/aktuality-2013/

Kdo se pamatuje, tak je to ten sklípek, kde, když jsme se loni trousili nad ránem na ubytování, nám byli ochotni nalít pivko, protože jsme měli po vínu žízeň a to měli už dávno po zavírací hodině. Program asi tento???

GURMÁN - program č. 3

Doba: cca 7 hodin, cena: 500,-Kč/os.

    * lahodné přivítání
    * řízená degustace 10 sudových vín
    * řízená degustace 8 víceletých a archivních vín
    * prohlídka technologie výroby a sklepního hospodářství s odborným výkladem
    * neomezená konzumace sudových vín dle vašeho výběru a nabídky, volná zábava
    * něco na zakousnutí (obložené mísy - uzeniny, sýr, zabijačkové mísy, TEPLÁ VEČEŘE  (buď pečené vepřové maso, guláš, flamendr nebo řížky) škvarková a sýrová pomazánka, pečivo, okurky, papričky, hořčice, křeník)
    * moravský stůl - jídlo je podáváno formou bufetu

Více zde: http://www.posezeni-ve-sklipku.cz/posezeni-ve-sklepe/

Pokud nebude nasněženo (nasoleno), odveze nás Kuba Bahník historickým busem Albatros.
Zatím poslední volné termíny, které se ale rychle zaplňují:
pátek 28.11volno
sobotu 29.11 volno
pátek  5.12 Volno

Napište mi prosím nejpozději do 24. 10. 2014 na seibrt@seznam.cz, zda máte o zájezd zájem, kolik lidiček a v jakém termínu. Po vyhodnocení zájmu pošleme další instrukce. Když bude uvedený sklípek obsazen, zkusíme jiný. Pokud máte nějaké připomínky či nápady, dejte vědět.

Mějte se hezky,                        

Petr Seibrt

sklep-uprava.jpg

15.10.2014-Brt-

Ahoj všichni, zveřejňuji upřesňující informaci k níže zmiňovanému Siebelu. Pánům Petráňovi a Havlíkovi děkujeme za naději, že se někdy "Síbl" na našem kopci objeví. Tak ať pěkně létá.

Děkuji za zveřejnění odkazu na Vašich stránkách. Rád bych ale upřesnil, že model je dílem pana Josefa Petráně z Rožmitálu pod Třemšínem. Já jsem jen šťastný majitel a "pilot". Chtěl bych Vás poprosit o změnu těchto údajů. Moc mi na tom záleží.

S pozdravem František Havlík

9.10.2014-Brt-

Ahoj kamarádi,

zítra odjíždíme do hor na Expedici "Společně na vrchol" a budeme zde přes víkend. Kdo nepřijede na celý víkend, může s námi vyrazit alespoň v sobotu, kdy chceme vystoupat na Sněžku. Vyrážíme v 9.42 autobusem ze Spáleného mlýna a sem se zase vrátíme v cca. 16. hod.  Podrobný itinerář zde:  ITINERÁŘ. Pokud by měl někdo zájem, ať mi zavolá na: 728 172 004. Těším se, Petr Seibrt

geology_cz-photoarchive_13319-size_700.jpg

 

5.10.2014-Brt-

Při stavbě rozšíření hangáru nezapomínáme na létání. I když  létání bylo stavbou lehce utlumeno. Jedno parádní podzimní počasí, kdy za kopcem létali přelety i rychlostí kolem 118km/h, jsme sledovali ze země při zdění a šalování věnce. V sobotu 27.9. jsme to už s Davidem nevydrželi a pozdě odpoledne jsme se nechali od Tůči cuknout pod řadu, která se udělala na okraji Rozkoše. Odměnou nám byl nakonec dvouhodinový let na Ryzákovi v krásném podzimním věčerním čase a přistání kolem půl sedmé večer, samozřejmě SELČ. Pár fotek zde:

aknm.rajce.idnes.cz/2014-09-29_Sobotni_svezeni/

9.jpg

5.10.2014-Brt-

V sobotu 27.9. došlo v našem Leteckém klubu k vyhlášení výsledků dnes už velmi populární plachtařské soutěže VÚTMH 2014 (Východočeská univerzální třístovka Martina Horáčka). Co nám udělalo ohromnou radost je, že vítězem se stal pilot hájící barvy Aeroklubu Náchod, Vašek Brandejs s bratrem Ivanem. Na ultralehkém kluzáku s výklopným motorem zn. Duobanjo, který jejich firma zároveň vyrábí, oblétli tuto trať rychlostí přes 58 km/h a tím vyrovnali dosud nejlepší výsledek v počtu dosažených bodů (810). Stejným počtem bodů se může chlubit už jen David Mach z LKVP, který tuto soutěž vyhrál v minulém roce. Druhé místo patří Láďovi Kuncovi a manželce Daně z LKNM, opět na Duobanju. Inu, toto éro má své kvality. Kuncovi na něm tuto soutěž vyhráli v roce 2012.  Třetí místo obsadil Martin Kočí alias Kočičák z LKUO. Nejen vítězům, ale všem, kdo tuto trať pokořili, blahopřejeme. Kdo ji nedal, držíme palce k jejímu zdolání. Zároveň touto cestou děkujeme Tondovi Teichmannovi, jež uvedl VÚTMH v život a díky jeho aktivitě se můžeme společně potkávat nejen pod kumuly, ale i na podobných akcích, jako bylo toto vyhlášení. A na závěr zdravíme tam nahoru Martina, jenž už tuto trať bohužel neulítne, ale na kterého si určitě při jejím zdolání vzpomeneme. Foto od "Kuncáků" zde: 

duobenjaci.rajce.idnes.cz/Vyhlaseni_VUTMH_2014/

dsc_0395_original.jpg

5.10.2014-MIK-

" Vysokovský Síbl "  opět létá

Ahoj, posílám odkaz na YouTube, www.youtube.com/watch, který jsem dostal od pana Havlíka ze Zdic. Pan Havlík se před několika roky obrátil na náš AK s informací a prosbou… Sdělil, že si nechá postavit funkční model SIEBLA a proto ví, že toto letadlo po válce odstartovalo z našeho kopečku směrem na západ (bližší info na našem webu

www.akvysokov.cz/clanky/vse-o-letisti/historie/piloti-raf-se-svymi-rodinami-uleteli-z-vysokova-do-anglie/   ).

Tak požádal o více informací ohledně imatrikulace a barevného provedení.  Pepa Koutský tyto indicie dohledal a panu Havlíkovi poslal. Na základě těchto podkladů začal Siebel pod rukama stavitele pana Josefa Petráně z Rožmitálu pod Třemšínem dostávat konečnou podobu. Nyní už je hotovo a video z prvního záletu je na YT. Siebel s původní imatrikulací a barevnými mimikry už lítá.  Pan Havlík i souhlasí s tím, že by ho přivezl příští rok provětrat na náš letecký den VKT. Fotky ze stavby zde:

aknm.rajce.idnes.cz/2014-10-07_RC_Siebel_od_p._Havlika

ftg_odlet_3_042109_galerie-980.jpg

 26.9.2014-Brt-

Přístavba hangáru pokračuje. Co k tomu dodat - zaplať pánbu, že se na letišti najdou šikovné ruce ochotné něco udělat. A když se k tomu přidá srdíčko, dílo pak podle toho vypadá. Pár fotek zde, ikdyž nejsou už úplně aktuální, protože přes týden zase něco vyrostlo.

aknm.rajce.idnes.cz/2014-09-20_Stavba_pokracuje

img_20140917_154551.jpg

11.9.2014-Brt-

Vyhlášení výsledků VUTMH 2014

proběhne v sobotu 27.9.2014 na letišti v Náchodě - Vysokov. Hospůdku máme zajištěnou od 16 hodin, bude gulášek, minutky a další občerstvení dle jídelního lístku. Srdečně zvu všechny příznivce této soutěže. Není podmínkou uletění VUTMH. Osobně bych rád viděl kluky z Hořic a AK Pivo. Hronováci zatím VUTMH letos nedali. Byli jiné stranické úkoly. Přesto zatím VUTMH dalo 23 pilotů dle CPS. Děkuji všem, kteří se o VUTMH pokusili a tím si na Martina vzpoměli. Přijďte na začátek podzimu pokecat s kamarády u pivka. Dá se i přiletět. Případné požadavky na přespání prosím na mě. Dá se spát jak na Vysokově, tak v Hronově. Případný odvoz na LKVP zajistím.

www.cpska.cz/public/index3.php

11.9.2014-Brt-

Ještě malé ohlédnutí za letošním Vysokovským kopcem techniky pěkně zpracovaným Fifrou.   www.youtube.com/watch

11.9.2014 -Brt-

Přístavba hangáru jede na plné obrátky. Po zatuhnutí betonu v základech se už rýsují boční zdi, na které se usadí mohutný vazník. Tak snad se do toho netrefí žádný terorista s letadlem, když už máme dnes to smutné výročí. Pár fotek ze stavby zde:

aknm.rajce.idnes.cz/2014-09-11_Hangar/ 

img_20140910_171533.jpg

 1.9.2014-Brt-

Tak už to vypuklo. První slavnostní výkop viz. foto níže provedl symbolicky předseda klubu Milan Petráček a protože mu to šlo, se svým bagrem vykopal celé základy. Zbytek party se přidal, takže stavba jede podle harmonogramu. Makalo se v pátek i celý víkend, výsledek podrobně zachycen válečnými zpravodaji Fifrou a Lačmíkem zde:

lacmik.rajce.idnes.cz/Rajce_Den_Prvni

aknm.rajce.idnes.cz/2014-08-31

dsc05021.jpg

28.8.2014-Brt-

Prázdniny končí, vzhůru do práce. Stavební povolení na modernizaci hangáru nabylo patřičné úřednické moci a tak nám nic nebrání začít budovat. V pátek 29.8. se budou hloubit zákopy. Protože přijedete bagr, který odvede nejvíce práce, bude stačit pár rukou na dočištění výkopu. V sobotu 30.8. a v neděli 31.8. se bude šalovat a tak bude potřeba každá šikovná ruka, protože hned v pondělí 1.9. přijede mix s betonem. Proto prosím, jak budete moci, přijďte pomoci.

26.8.2014-Brt-

V pořadí už 8. Vysokovský kopec techniky je za námi a jaký byl? Z mého pohledu, podruhé už co by organizátora, určitě vydařený. Všichni kluci a holky makali na 100% a některé trable, které podobné akce přinášejí, řešili s úsměvem na rtu. Za to všem patří veliký dík, byla to makačka.  Z pohledu diváka byl můj pohled a výhled silně omezen na jedné straně díky plachtě stánku s občerstvením a na straně druhé udírnou. Podle sluchu asi nejvíce zaujala Andula, vrtulník a replika válečné stíhačky Jak. Takže asi nejlepší bude podívat se na fotky níže.

Určitě bych ale touto cestou poděkoval všem, kteří k nám na kopec zavítali. Ať už to byli piloti se svými oři, parašutisté s deštníky nad hlavou, páni řidiči s nablýskanými veterány, modeláři s krásnými modely letadel či mašinek, pojišťovně za auto, které umí dělat výkruty, prodejcům kol, která jezdí sama a dalším. V neposlední řadě patří poděkování návštěvníkům, kteří nás svou návštěvou přišli podpořit a dali nám svým počtem jasně najevo, že se jim na našem kopci líbí. Je to pro nás určitě velký závazek a uděláme vše pro to, aby se k nám všichni i do budoucna rádi vraceli.

koutj.rajce.idnes.cz/Vysokovsky_kopec_techniky_2014/

lacmik.rajce.idnes.cz/Pro_Rajce_VKT_14

aknm.rajce.idnes.cz/2014-08-23_VKT

 

dsc_4056.jpg

 21.8.2014-Brt-

Přípravy na sobotní Vysokovský kopec techniky jsou v plném proudu. Pár fotek zde:aknm.rajce.idnes.cz/2014-08-19_Priprava_na_VKT/

17.8.2014-MIK-

Zdarec vespolek,

Příští týden ,od pondělí, bude potřeba každý den odpoledne dělat na kopci přípravné práce na letecký den.  Jedná se úklidy v hangárech, oprava VPD a plochy pro parkování aut a letadel, oprava příjezdovky a spousta další… Je možné, po domluvě s Milanem, dělat i dopoledne… to kdyby se to někomu více hodilo. V sobotu večer po akci bude u krbu vyhodnocení s případným dočepováním…..  

Tolik stručné info  a pěkný den  

Jarda

12.8.2014-Brt-

Přátelé, budeme muset rozebrat nějaké větroně (asi všechny), Tůča sehnal novou vlečnou. A moc děkujeme Álovi Nývltovi za exkurzi. Ať vám ta Migina pěkně létá, už se na ni také těšíme.

aknm.rajce.idnes.cz/2014-08-11_Mig_15

dsc05495ab.jpg

 12.8.2014-Brt-

V neděli proběhla "letní" členská schůze. Posedali jsme si před leteckým klubem a pokojně poslouchali a debatovali. Kluci z vedení nás seznámili se započatou přístavbou starého hangáru, ale hlavně byly rozděleny úkoly na nadcházející, v pořadí již 8. Vysokovský kopec techniky. Pořádat podobné akce je každým rokem náročnější, nejenom finančně, ale i organizačně, přesto věříme, že připravený letošní program bude minimálně tak líbivý, jako ten loňský. Hlavně prosíme "Termosku", ať nám pošle krásné počasí, to ostatní bude zajištěno.

 

img_20140810_102103.jpg

Po schůzi jsme se odebrali k hangáru, kde jsme lehce pošolichali nějaké věci a protože na nebi začali naskakovat kumuly, vytáhli jsme Ryzáka a Vosičku a připravili se k letu. V Hronově probíhá soutěž historických kluzáků HOP 2014, proto jsme čekali na Tůču, než se vrátí z vlekání a pak šli na to. Bohužel první starty proběhly během velkého rozpadu, a tak se nám Pepa Šimek s Vosou a Burdýšek s Ryzákem brzy vrací zpátky na zem. Druhá runda už byla úspěšnější a i přes hodně čerstvý vítr a silnou přeháňku kousek za letištěm jsme si pěkně polétali. Pár fotek zde:

aknm.rajce.idnes.cz/2014-08-10_Clenska_schuze_a_letani,

aknm.rajce.idnes.cz/2014-08-10_...a_visi 

img_20140810_164132.jpg

 12.8.2014-Brt-

Po celý minulý týden se z nového hangáru ozývaly podivné zvuky, jakoby tam někdo mlátil palicemi do něčeho kovového. Do toho zvuk vrtačky a výkřik mazej, ...  Neodvážil jsem se vstoupit, dokud nebyl úplný klid. A tohle jsem tam potajnu vyfotil.

?????????????????????????????????????????????????????? 

Pánové děkujeme za perfektně odvedenou práci.

6.8.2014-Brt-

Vážení přátelé, kamarádi a kamarádky, letci a letušky,

dovolte mi, abych vám poslal pár informací o připravované říjnové akci "Společně na vrchol
".
Dle sokolského hesla vztaženého i na letce "V zdravém těle zdravý duch" a v rámci posílení týmového aeroklubového "ducha" plánujeme víkendový pobyt v Krkonoších.
Termín konání je 10.-12. 10. 2014
.
Společně chceme dobýt náš nejvyšší vrchol, horu Sněžku, nenáročným výstupem ze základního tábora na Pomezních boudách. V případě nepřízně počasí pouze krátké procházky v okolí Spáleného mlýna a Pomezních bud nebo přejezd přes kopec do polských Kowar či Karpacze, případně jiný program.
Doprava po vlastní ose.
Stručný harmonogram:
Pátek: příjezd, volný program, ubytování, večeřě, posezení, kultura.
Sobota: snídaně, odjezd na parkoviště Pomezní Boudy, procházka na Sněžku a zpátky, návrat do penzionu, večeře, kultura,.....
Neděle: snídaně, volný program, odjezd
Ubytovaní budeme v pensionu v Dolní Malé Úpě oblast ,,Spálený Mlýn ". Pension je na křižovatce mnoha turistických cest a jen 8,5 km od Sněžky. Má vlastní parkování pro osobní auta a je nedaleko zastávky linkových autobusů, Skibusů a Cyklobusů. Pension je chalupa po celkové rekonstrukci v roce 2000. Pokoje jsou vybaveny D+WC, sat.televizí.Jde o 10 pokojů, z toho 7 dvoulůžkových a 3 třílůžkové. Rodina majitele má naproti další objekt, kde je možno získat výpomoc při větším zájmu. Poskytují snídani formou bufetu a večeři o 3 chodech. Jídelna spolu s barovou částí je útulným místem k posezení. Jsou možné i další služby na základě vyžádání. Cena pobytu s polopenzí, nápoje k večeři, parkování u objektu, je běžně 600,-Kč/osoba/ noc;  při skupinové účasti min 12 osob poskytují slevu 10 %. (540,- Kč os/noc.)

Pokud se akce zúčastníte, dejte mi vědět  na mail: seibrt@seznam.cz nebo osobně nejpozději na členské schůzi 10.8. 2014.
Po té bude objednáno ubytování a vybrána záloha.

Na společné nejen turistické zážitky se těší,
Brt

p1000044.jpg

 

5.8.2014-Brt-

První srpnový víkend se vydařil. Sobota patřila plachtařům, kteří se proháněli po okolí letiště a sváděli boj s pěkně čerstvým větrem. Chvílemi foukalo kolem 40km/h a zvláště s Ryzákem to byl zážitek. Ryzák má nejlepší klouzání na rychlosti kolem 70 km/h, takže dostat se proti větru dalo trochu práce. Počasí se přes den vylepšovalo a když jsme chtěli přistát, nešlo to. Nafoukávaný kopec a ohřáté lesy poblíž produkovaly tolik stoupáků, že jsme s Ryzákem museli 5x nebo 6x obletět letiště bez ztráty výšky, nakonec přišly na řadu plně vysunuté brzdící klapky a i tak byl poslední okruh hodně dlouhý a široký. Nejdéle vydržel ve vzduchu Pepa Šimek s Vosičkou, který dostal za úkol otestovat výdrž baterie se všemi připojenými (u nás se vžil název) "kurvítky". Doba letu přes 5 hod. byla myslím dostatečnou prověrkou.Dohromady jsme náletali spoustu hodin, s kilometry to bylo horší. Ale my ty body do Celostátní plachtařské soutěže ještě doplníme. Zatím se jako klub držíme na 47 místě z více jak 70 aeroklubů, což lze považovat za úspěch a bude líp.

Krátké video:

aknm.rajce.idnes.cz/2014-08-02_S_vetrem_o_zavod/#Ryzak_a_souboj_s_vetrem_vetsi_2014_08.jpg

 

dsc04701a.jpg

 

V sobotu též skončila plachtařská soutěž "Ranský pohár 2014". Burdýšek bojoval jako lev v počasí, ve kterém bych já osobně určitě neletěl. Ve čtyřech disciplínách, které byly v týdnu uletěny, získal Burdýšek nakonec velmi nepopulární bramborovou medaili. Burdo, hájil jsi barvy našeho klubu statečně a proto Ti patří velká gratulace! Můžeš koupit flašku.   Výsledky zde: www.soaringspot.com/rp2014/results/mixed/total/day5.html

Neděle dopoledne, než začaly padat proudy vody, patřila motorářům. Slavnostní roll out provedl Twin, který jak píše Jarda, nejen lahodil oku, ale i krásně ševelil. Lepší než popisovat je podívat se na fotky:lacmik.rajce.idnes.cz/Pro_Rajce/  A poslední a jedna z nejdůležitějších informací. Na kopci máme o pilota více. Služebně nejmladším majitelem pilotního průkazu se v neděli stal Václav Urner. Vašku, přijmi gratulace a ať Ti to lítá.

 

dsc04728a.jpg

31.7.2014-FF-

V pátek provedl Honza V. převlek (za Sambou) s ASW na Ranou, kde nás bude v příštích dnech, jistě zase úspěšně, reprezentovat Burdýšek.
V sobotu nás navštívil Jirka Locker, který nám loni udělal elektrorevizi na Vile a dodnes jsme mu byli dlužni. Počasí se vydařilo a tak si Jirka za odměnu přes hodinu polétal po okolí s Pavlem S. na Šemíku. Pak ho ještě svezl Tomáš se Sambou.Spokojenost byla na obou stranách. Jirka během letů také fotil http://aknm.rajce.idnes.cz/ a dodatečně nám ještě pošle vlastní videozáznam.
Zahřátého Šemíka potom využil Michal (se mnou) k malému okruhu (Trutnov, Dvůr, Nové Město) a nebýt pokročilé hodiny a náhlého rozpadu kumulů, tak se dalo něco uletět. Stoupáky byly neobvyklé, mnohde 4m- 5m. Po našem příletu se do 800 m s Ryzákem za Sambou vydali David s Pepou, ale ten rozpad skutečně přišel a chlapci byli za chvíli dole.
Zdraví
FF

 29.7.2014-MIK-

Termín členské schůze je 10.8. 2014, neděle v 10 hodin na kopci… v klubovně.  Hlavním bodem bude příprava na letošní VKT .

A další sdělení… povolovací stavební řízení na přístavbu spodního hangáru jde do finále a tož velice brzo se začne. Hrabat, betonovat, stavět atd…

A každá ruka bude vítaná. Více konkrétních údajů o dnu, kdy to vypukne bude zase v mailu. A taky na webovce.   

 Jarda Lacmik  

27.7.2014-MIK-

TWIN se vrátil na kopec

Restart ... neděle odpoledne na kopci. Twin je zase tady!!! A velice pěkný.

aknm.rajce.idnes.cz/Twin_se_vratil_26.7.2014/ 

 

twin.jpg

 

27.7.2014-Brt-

Míra Burdych šíří čest a slávu náchodského létání na plachtařské soutěži "Ranský pohár 2014". Držte mu palec a sledujte zde:

www.gliding.cz/souteze/2014/rp/

27.7.2014-Brt-

A začalo přeškolování na Šemíka.

aknm.rajce.idnes.cz/2014-07-18/ 

 

dsc05317.jpg

 

27.7.2014-Brt-

S příchodem prázdnin se naše plachtařská činnost výrazně zvýšila. Napomohlo tomu určitě Mistrovství republiky juniorů v plachtění konané v Hronově (smekám před Tondou Teichmanem a jeho uměním "uvařit disciplínu") a také permanentní přítomnost vlečné (to zase obdivuji Tůču, jak stihne ráno udělat fasádu, pak vyvlekat pelotón závodníků a nakonec nám poskytnout servis). Nejlépe jsme využili počasí v sobotu 19.7. A protože jsem se osobně zúčastnil, popíši podrobněji. Scházíme se ráno, vytahujeme vše z hangáru a kujeme pikle. Nakonec plánujeme polygon s třemi otočnými body Vysokov-Český Dub-Police n.M.-Kozákov-Vysokov, něco málo přes 300 km. Éra už máme vyrovnaná u lesa a pozorujeme, jak se nad letištěm vaří první kumuly. Jen co Samba dosedne po návratu z Hronova, už mně zapřahají a letíme. Vypínám se nad Václavicemi v pěkném stoupáku a sleduji, jak v Novém Městě zrovna startuje vlečná s kluzákem. Přeladím na novoměstskou frekvenci a dávám "Golfovi" informaci o stoupání, ale asi mně neslyší. Za pár minut Tůča nahází všchny naše éra kromě "žluťáka", který vyčkává, po de mně, dotočíme a vyrážíme na trať pěkně ve skupině. Dvě Vosy (Honza Vebersik, já) a ASW15 (Burdýšek). Ryzák letí směr Krkonoše. První stoupák, do kterého narazíme nám dává v průměru přes tři metry a pak už to čudíme rovně až k Lomnici n.P.  V tu chvíli mi počítač ukazuje průměrnou rychlost přes 100 km/h a ztráta výšky téměř žádná. U Lomnice se naše skupina trhá, kluci v honbě za lepším stoupáním jedou nad lom, já mířím ke dvěma káňatům opodál. Vyplatitlo se, protože lom nenadchnul, zato káňata byla 100%. Poposkočím dále a čekám na kluky u Kozákova, kde létá hodně padáků. Za pár minut jsme zase pohromadě, i když s velkým výškovým rozestupem. Burda, přestože je o pár stovek níž, nás žene kupředu. Brr, jeho stopu kopírovat nechci, radši bych na něho chvíli počkal, než nás dostoupe, no ale jak chce. Stoupání blíže k mrakům je silnější a tak na 15 čekáme u prvního otočňáku. On ale jede svoji stopu, takže se zákonitě rozpadáme na dobro. Ještě chvíli se držíme pohromadě s druhou Vosičkou, než nalítneme stoupání každý pod jiným mrakem a pak už se jen marně naháníme a určujeme svoji polohu.Cestu zpátky volíme více k horám, ale už jsme trochu pomalejší. Když mám za sebou 140 km, umíra mi palubní zapisovač a od této chvíle letím jen pro radost, i když patřičně nas... Dohoupu se domů, kde zrovna startuje žlutá Vosa s Davidem Štolem, takže si společně uděláme výlet nad Černou Horu, což je opět parádní jízda. Na Rýchorách mi počítač kalkuluje stoupání za posledních 30 vteřin na 6,7 m/s, nemám důvod mu nevěřit. Po návratu potkávám u Úpice Šemíka s Tůčou na palubě a opodál Ryzáka s našimi juniory Pepou Šimkem a Frantou Filipem. Směrem k Orlickým horám se udělala super řada, základny mraků kolem 2000 QNH. Vyrážíme tím směrem a cestou se k nám přidává ještě novoměstský Blaník. Vozíme se pod řadou, kde stoupání pod 5m/s snad ani neexistuje. Po 5 hodinách zábavy nastává čas na přistání, ale jak to udělat, když na okruhu potkáváte stoupání přes 3 m/s. Dvakrát se takhle nechám zvednout, to z pověrčivosti, abych neurazil "Termosku" a na potřetí už sedám. Kluci mají svoji třístovku také za sebou a poletují jen tak kolem. Honza Vebersik tímto svým letem splnil stříbrnou podmínku 5 hod. a zároveň zlatou vzdálenost 300 km. Nějak jsme ho zapoměli hodit do bazénu, do kterého ale nakonec skáčeme dobrovolně  všichni. Výkony z tohoto dne:

www.cpska.cz/public/index3.php 

 

696856_detaila.jpg

21.7.2014-Brt-

Napsali o nás.

http://www.letistecr.cz/zajimavosti/samba-na-kopci-to-je-tutovka-k-narozeninam.aspx

Děkujeme a zdravíme Magazín Letiště České republiky  :-)

 11.7.2014-MIK-

na pátek 17.7. od cca 18. hodiny nás Pepa Veska and his Melody boys srdečně zvou na   P O S E Z E N Í   V   K L U B O V N Ě  nebo venku pod širákem. Zdarma budou jen melodické decibely, pochutiny a kapaliny jsou ve vlastní režii. Teplý večer, horký krb, vlahý bazén a ranní sprcha... snad to nebude mít chybu. Tož dódite všici... :-))

3.7.2014-Brt-

Po delší odmlce se hlásím do služby "válečného dopisovatele". Díky pracovnímu vytížení a následné dovolené ale nemám úplně přesné informace, proto píšu jen to, co se ke mne z domova do cizích krajin doneslo.

Jak už bylo níže napsáno, SAMBA je na kopci. Tůčo, velice Ti děkujeme za Tvoje pracovní nasazení při stavbě. Výsledek (ostatně jako cokoliv z Tvé dílny) stojí za to. A ať se Sambě u nás líbí a dobře nám slouží, minimálně tak dobře, jako Zephyr. Samba byla řádně zapita, ale nějak mi uniklo, jak byla pokřtěna.

 

samba.jpg

Dny bez vlečné jsou tedy za námi, takže lze očekávat další bodový přísun do CPS. O první pokus se hned pokusil Pepa Šimek s Frantou Filipem, ale Ryzák je k jejich cíli nedovezl. Tak snad příště. Já tady u moře cpu kumuly do pytlů, tak jen co přijedu, jdeme na to. Počasí s napětím vyhlíží i v Hronově, kde finišují s přípravou Plachtařského mistrovství České republiky juniorů a akademiků 2014 www.gliding.cz/souteze/2014/pmcr_j/  Držíme palce, ať se vše vydaří jak má a ať místní mlaďáci urvou nějaké medaile, nejlépe všechny :-)

3.7.2014-Brt-

Co se týká výkonného sportovního plachtění, nijak moc dobře se nám letos zatím nedaří. Počasí se našemu koutu republiky vyhýbá a když už je, jsme zrovna v práci či jinak zaneprázdnění. Pouze jednou se nám podařilo v týdnu vše připravit v očekávání dlouhých tratí. Nakonec se ale od kopce odstěhovali mraky a uchycení z navijáku byl hlavně pro Bergfalka ve dvojím problém. Naše akcie drží nad vodou pouze Vašek Brandejs s Duobanjem. Byl do našeho "drým týmu" draftován teprve letos a jeho bodový přínos drží Aeroklub Náchod v Celostátní plachtařské soutěži na pěkném 52. místě z celkových 71 klubů. Sám Vašek je umístěn v první stovce pilotů a věřím, že se ještě v celkovém pořadí posune více nahoru. V soutěži VÚTMH2014 (FAI trojúhelník o délce 300km) Vašek svým letem nastavil laťku tak vysoko, že se nám bude jen těžko překonávat. Snad jen hrdinský výkon na Ryzákovi by ho mohl překonat. Takže další výzva. Vašku, každopádně gratulace k zatím prvnímu místu ve VÚTMH.

www.cpska.cz/public/index3.php

3.7.2014-Brt-

Jednou z dalších důležitých akcí byla i oprava příjezdové cesty. Tato akce se opakuje každý rok a oprava spočívá v zasypání výmolů štěrkem či jinou drtí, udusání a uválcování, což vydrží stěží do další sezóny. Bohužel na pořádnou a  trvalou opravu cesty nemáme peníze. Že se ale po opravené cestě jezdí parádně jsem se přesvědčil v den odjezdu na dovču. Kluci si pěkně mákli. Foto zde:

aknm.rajce.idnes.cz/2014-06-14_Musime_to_opravit/

 

cesta.jpg

3.7.2014-Brt- 

O víkendu 14. a 15. června se na našem letišti konala velká modelářská soutěž RC větroňů. Dle odezvy se soutěž povedla, počasí přálo a soutěžícím se na našem kopečku líbilo, takže zase rádi přijedou a to nás velice těší. Kdyby se někde našly výsledky soutěže, rád bych je zde zveřejnil a informace o soutěži by byla kompletní. Pár fotek zde:

aknm.rajce.idnes.cz/2014-06-14_Modelari_v_akci/ 

 

dsc05195.jpg

 23.6.2014-Burdýšek-

SAMBA je na kopci  

dscf3808bok.jpg

dscf3804zad.jpg

3.6.2014-Brt-

Informace a pozvánka všem,

Výbor AEK Náchod žádá všechny  členy klubu, aby si nejpozději do 15.6.2014 označili skřínky umístěné v hangárech / optimální počet 1- 2 ks na létací aparát :-) /  a současně si uklidili různé plechovky od olejů a leštidel a ostatní nepořádek. Po tomto datu bude proveden generální úklid a neoznačené skříňky budou otevřeny a zredukovány.  Pro tento účel budou u dveří hangáru připraveny školní křídy.  

Dle poslední zprávy , bude v pondělí odpoledne cca v 15 hod. potřeba brigáda na odstranění el. ohradníku.  Nutno svinout několik km kabílků a vytahat sloupky. V pondělí zemědělci obsečou  ohradník  a v  úterý budou sekat a uklízet trávu z celého letiště.

Za výbor AEK Milan Petráček

 

2.6.2014 -Brt-

Víkend, týden, měsíc za námi a co se za tu dobu událo? Vše běží normálním tempem, tak jako na každém letišti a hodně věcí se neustále opakuje, takže nechci nudit jejich kopírováním. Pracuje se na technice, máme za sebou roční prohlídky a KLZ ( imatrikulace ) kluzáků. Dále všechny Vosičky prošly kontrolou dle nově vydaného bulletinu kvůli výskytu trhlin na kýlové ploše. Kromě prací na technice se pracovalo i na úpravě areálu. Podařilo se dokončit sociální zařízení, konkrétně sprchu i s teplou vodou, což je asi na našem kopci historická událost :-) Je to zdánlivě maličkost, ale kulturu ubytování to zvedá o 100%. Kluci, kteří na tom makali zaslouží určitě velké poděkování. Letecký klub má nového provozovatele, chutné jídlo, dobré pivo a příjemnou obsluhu, co více jsme si mohli přát.

Létá se motorově i bez motoru. Bez motoru trochu více, hlavně z navijáku, ze kterého celkem v pohodě navazujeme do stoupavých proudů a díky tomu se můžou květnové lety počítat na hodiny.  Zásluhou Michala Nutila a Vaška Brandejse Duobanja přivezla první bodíky do Celostátní plachtařské soutěže. Naše Duobanjo bylo pokřtěno a přijato do rodiny pod jménem Šemík nebo Šemyk? O tom vlastně vedeme spory. Jen jezdec Horymír je jasný.

Poslední sobotu v květnu vše vypadalo na parádní plachtařské počasí, ale vysoká vlhkost v ovzduší se nám plány pokusila zhatit. Nedali jsme se a i díky broumovské vlečné, která letěla náhodou kolem na kafe, jsme provedli první letošní aerovleky. Velké díky do Broumova!!! Po té se zapojila Duobanja a nakonec jsme pěkně polétali. Pár fotek zde.

aknm.rajce.idnes.cz/2014-05-31_Navijak%2C_termika/

 

img_20140531_180805aaa.jpg

 Jinak chci ještě seznámit lid, který nemá s plachtařinou nic společného, jak to také může vypadat u nás ráno ve Vile, když se chystáme na přelet. Video je sice více jak 50 let staré, ale naprosto trefně tuto situaci vyobrazuje. Osoby a místo děje jsou samozřejmě smyšlené. Sleduj zde: 

www.youtube.com/watch

12.5.2014-FF-

Ahoj kamarádi,

dovolte, abych podal hlášení stavu věcí.
V sobotu jsme se v malém počtu za plachtaře (Tuček, Filip, Burdych) zúčastnili otevření hospody. Celkem nás bylo přítomno asi 10 členů a společně jsme uvítali nové provozovatele hospody. Podával se kančí guláš, nakládaný hermelín s domácím chlebem a kabanos. K pití Primátor 10 a 12° a Heineken. S obsluhou i cenou jsme byli velmi spokojeni a dalo nám to určitou naději dobrých služeb do budoucna.
V sobotu, když se nás sešlo víc, jsme dopoledne dodělávali sprchu, doladili brzdu u Ryzáka a pak za poměrně silného bočního SW větru dali naviják. Později odpoledne se ukázali stoupáky a někteří měli potíže se dostat dolů a půjčit Ryzáka ostatním. Foto až dorazí od Honzy.

12.5.2014-MIK-

Dopalná měla smůlu

Zdarec, pár fotek z večera, které jsou spíše o něčem jiném. Ale jednou to dopálíme :-))) Koukni na Rajče... ale raději Googlem.. mě to Seznam moc neotvírá. 

lacmik.rajce.idnes.cz/Pro_Rajce_Nedopalili_jsme_to/

dsc04189.jpg

6.5.2014-MIK-

PRO VELKÝ ÚSPĚCH OPAKUJEME

Zdarec ,

tento pátek 9. 5.  navečer se budou na kopci dopalovat a dojíždět čarodějnice   … na bubnu je zase kopec paliva .. tak se škrtne  a zahájí se letošní provoz  i ve Vrtulce.

V leteckém klubu bude úřadovat nový hospodský, takže se máme jistě na co těšit. A protože je potřeba lehce doplnit některé vitrínky, aby měli návštěvníci co obdivovat, prosíme všechny, kteří mají možnost věnovat nebo dlouhodobě zapůjčit nějaký hezký model létadla, aby se nám ozvali nebo zrovna donesli. Předem moc děkujeme.

6.5.2014-Brt-

Trocha nostalgie, člověk by i slzu uronil. Hlavně, že Zefýrek dobře slouží, když to jinde nešlo. www.youtube.com/watch

28.4.2014-Lacmik-

Už je to tady !!  Na kopečku to odpálíme se vším všudy tuto středu navečer.  Na bubnu si škrtnem… a ve Vrtulce to zalijeme… a k tomu nám zabrnkají a zazpívají Pepa a Jirka.  Na zahájení letové sezony 2014  s čarodějnicemi a dlouhou noc zve výbor AeK. 

14.4.2014-Lacmik-

Zdravím a posílám rychlou pozvánku na brigádu  tuto sobotu 19. dubna. Jedná se o vykopání rýhy pro uložení kabelu od elektrokapličky u spodních buněk podél cesty k sociálkám. Bude tam instalována sprcha a silnější kabel je nutný. Délka výkopu je cca 30 metrů. Možno kopat i jiný den do soboty po telefonické domluvě nejlépe s Tůčou, nebo správcem Petrem Glásrem.  Přijdete- li, tak raději účast potvrďte mailem. Do čarodějnic by mělo být hotovo… 

7.4.2014-Lacmik-

Zdravím a posílám pozvánku na klubové zahájení letové sezony (která od doletné vlastně neskončila) na středu 30. dubna od 17. hodiny. Tradiční pálení čarodějnic bude letos doplněno posezením U Vrtule s hudbou a zpěvem dua Jirka Pirner a nový člen Pepa Veska, který zároveň dovalí výživný zápisný soudek. Rovněž mohu avizovat snad největší  plamen, jaký  jsme na kopci měli. Hodně v potu tváře narubali plachtaři a jsou avizované i jiné zdroje…. 

Vás všechny i s vašimi přáteli na dlouhou Valpružinu noc zve výbor aeroklubu.

 

2.4.2014-Brt-

Do členské sekce přidán aktualizovaný stav závazků od Honzy Bergmana. Najdete v souboru "Členové Aek 2014".

28.3.2014

Ve čtvrtek Michal s Tomášem poprvé vyzkoušeli na Duobanju termiku a ukrojili první hodinku v letu bez motoru. V sobotu jsme se sešli až na jednoho v plné síle a dali důkladnou péči našim bílým miláčkům. Z trupu Ryzáka vysáli několik "ptačích hnízd", udělali roční prohlídky na Vosách a připravili Broumováka na provoz. Odskákali jsme si vymezené na Vose. Zimní tréning na Ryzákovi přinesl své ovoce, nikdo neměl na Vose nejmenší problém, ba naopak, takže jsme připraveni na jarní poletování. Asi nejdůležitější víkendovou událostí byl zálet nového Duobanja, které v zimě prošlo Tůčovou leteckou dílnou. Tak mně napadá, že by bylo dobré tohoto Duáče pokřtít, aby se nám nepletl s tím Michalovým. Ještě že má na křídlech pruhy. V neděli se kluci sešli znovu, zavezli hlínou díry na ploše a pak provětrali obě Duobanja. Pár. fotek zde:

aknm.rajce.idnes.cz/29.3.2014_zalet_Duobanja/

dsc04881.jpg

 

28.3.2014

Zdravím, jen lehce připomínám, že za týden v sobotu 5.4.  od 9 hodin v klubovně  bude výroční členská schůze spojená se školením na začátek letošní  sezony.  Zároveň od 1.4. začne na kopci fungovat wifina a snad se rozchodí i náš specialista na počasí na webovce. Pěkný hezký den všem 

Jarda Lacmik

25.3.2014-FF-

Ahoj,
na rajče jsem dal několik fotek a 1 video ze sobotního školení, bowlingu a večerní párty.

aknm.rajce.idnes.cz/22.3.2014_skoleni,_Bowling

4. veřejné bowlingové klání plachtařů
Počet účastníků: 18
Soutěžilo se na 4 drahách.

Výsledky

Družstva (absolutní součet bodů po 2 hod. klání):
1. místo se ziskem 1613 bodů  -  družstvo Štol, Šimek, Matějů, Petráček, Forman,
2. místo se ziskem 1470 bodů  -  družstvo Tuček, Nutil, Filip, Tučková
3. místo se ziskem 1375 bodů  -  družstvo Seibrt, Vebersik, Burdych, Samek, Franková
4. místo se ziskem 1369 bodů  -  družstvo Semerák Pavel, Josef,  Jan, Adam

Jednotlivci (po 3 hrách):
1. Seibrt 384 b.,  2. Tuček 368 b.,  3. Šimek 352 b.,  4. Štol 340 b.,  5. Sem.P. 315 b.,  6. Vebersik 312 b.,  7. Nutil 290 b.,  8.-9. Filip a Sem.J. shodně po 280 b.,
10. Matějů 265 b.,  11. Burdych 262 b.,  12. Tučková 253 b.,  13. Petráček 251 b.,  14. Forman 245 b.,  15. Sem.Jan 228 b.,  16. Sem. Adam 221 b.,  17. Frankova 185 b.

Sláva vítězům, čest poraženým!

dsc_2338.jpgí FF

24.3.2014-Brt-

Na rajče byly pověšeny fotky z minulých dní, týdnů. Nezahálelo se. Prováděly se práce na ploše, na technice, na zvelebování areálu a taky nějaká administrativa. Prostě normální klubový život.

aknm.rajce.idnes.cz/1.3._a_8.3.2014/ 

dsc04765.jpg

18.3.2014-Brt-

Č L E N S K Á    S CH Ů Z E

Zdarec vespolek,
Členská schůze bude v klubovně U Vrtule v sobotu dne 5. dubna od 9 hodin
. Všechny členy srdečně zve výbor Aeroklubu. Body programu budou jak obvykle, zpráva o činnosti, hospodaření, diskuze o všem…a letos to bude i výročka volební.
Dále proběhne každoroční školení o bezpečnosti provozu s Petrem Vysokým , na kterém bude opět evidována účast přítomných členů. / plachtařské školení je navíc /.
Rovněž bude přítomna Evička s Příjmovými dokladem a ti kdo dosud neposlali částku na klubový účet budou mít možnost svoje opomenutí napravit !!

Jinak dráhy jsou ok, létá se dle počasí. Elektrický ohradník funguje a veškerá prasata ho respektují a ryjí si těsně mimo.
Pěkný den přeje Jarda Lacmik

7.3.2014-Brt-

JARNÍ ŠKOLENÍ PILOTŮ

se bude konat  22.3.2014 od 9.00 hod. na letišti na Vysokově. Pro plachtaře je účast povinná, pro ostatní dobrovolná. Plachtaři, nezapomeňte si vzít uzavřené zápisníky a průkazy ke kontrole.

22.2.2014-JK-

Zemřel generál Štandera, jeden z posledních veteránů RAF

Ahoj,
možná,že by bylo dobré dát do našich Aktualit zprávu o úmrtí gen. Miroslava Štandery. On totiž navštívil i naše letiště a to 23. září 2006. Stalo se tak při příležitosti jeho návštěvy Dobrušky, kam ho pozvali představitelé města. Jeho rodina pocházela z Dobrušky, on se ale narodil již v Praze. Jeden z bodů programu jeho návštěvy bylo právě letiště Vysokov. Prohlédl si naše letadla a pak také poseděl v klubu U vrtule, kde jsme si s ním mohli promluvit o jeho zážitcích z válečného létání. Při odchodu jsem ho s jeho svolením vyfotil.
Pepa.

m.ceskenoviny.cz/domov/zpravy/zemrel-plzensky-valecny-stihaci-letec-standera-bylo-mu-95-let/1045879

plzen.idnes.cz/zemrel-general-standera-0sy-/plzen-zpravy.aspx

 

pilot_standeraaaa.jpg.jpg

11.2.2014-Brt-

dscf4208abc.jpg

 8.2.2014-Brt-

V sobotu jsme se v plném plachtařském složení sešli na kopci, probrali ve vyhřáté Vile pár provozních věcí a poté, co Pepa rukou zkušeného mechanika po několikáté přimontoval startér na Broumováka, začali létat. Nemohli jsme si vybrat hezčí den. Sluníčko pěkně svítilo a na nebi začali nesměle naskakovat první letošní kumuly. O tom, že termika funguje se přesvědčil Burdýšek, který si hned po vypnutí pěkně zatočil ve stoupáčku. Hezký den se ale nakonec ukázal jako nevýhoda. Sluneční paprsky rozmrazily několikacentimetrovou vrstvu drnu na přistávací dráze a každé přistání Ryzáka bylo doprovázeno gejzíry bláta. Proto jsme po 12 startech naše létání ukončili a šli se věnovat Broumovákovi, který začal malinko stávkovat. Pokud by už nenapadnul sníh, můžeme chystat logry a navigace. Že by nám chtěl Termoska vynahradit loňské jaro. Uvidíme? Pár fotek zde:

aknm.rajce.idnes.cz/8.2.2014/

dsc04601a.jpg

1.2.2014-Brt-

Dnes dopoledne proběhla malá "schůze" ve vile a odpoledne kluci vyndali z Broumováka startér. Petr ho nechá doopravit a navijákování se stane opět komfortní záležitostí. Burdýšek vycestoval s kamarády z okolních klubů na školení rozhočích v Moravské Třebové a získal průkaz rozhodčího 1. třídy. Blahopřejeme, měl by na to dát:-) A také se ozval válečný dopisovatel z Aljašky, viz. článek níže. Díky Jardo za zprávy.

Zdarec vespolek,
a partu do Cečka. Koukal jsem, že Brt dal odkaz na rajce s fotkama letadel, co tady nedaleko skoro denně hoblují okruhy na lyžích, startují a sedaji do docela hlubokého sněhu. Ale ozývám se hlavně z důvodu nových fotek a videií, které jsem přidal zase na rajče dozadu. Nedávno nás Šárčin kamarád a kolega pozval na návštěvu jejich letiště vedle, které sousedí s mezinár. airportem ve Fairbkans. viz: 3684 University Ave S, Fairbanks International Airport (FAI), Fairbanks, AK 99709
Odkaz: maps.google.com/maps je to poloha stažená z gps